Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? 6 tips!

Je ziet hem voorbijkomen op internet en weet: dit is mijn vacature, hier moet ik echt iets mee! Je hartslag gaat omhoog en drukt op die sollicitatieknop, maar dan komt het lastigste stuk: er wordt verwacht dat je een motivatie schrijft. Je weet dat je vaardigheden aansluiten, maar hoe verpak je dat op een aantrekkelijke manier; hoe zorg je ervoor dat jouw motivatie mensen bijblijft? Door deze 6 tips valt jouw sollicitatiebrief zeker op in de massa!

Tip 1. Gebruik het AIDA model voor een goede sollicitatiebrief

Wanneer je het AIDA model volgt, trek je allereerst de aandacht (Attention), wek je daarna Interesse op (Interest), vervolgens zet je die interesse om in verlangen (Desire) en tot slot zet je je lezer aan tot actie (Action): jou uitnodigen voor een gesprek. Maarja, hoe bouw je een sollicitatiebrief op?

Tip 2. De opbouw is alles

Een goede sollicitatiebrief begin je natuurlijk met een inleiding, maar clichés als “naar aanleiding van uw vacature van developer” kan je beter achterwege laten. Probeer eens met een leuke, originele zin te openen. Ken je het bedrijf al langer of ben je ze op een speciale manier tegengekomen? Gebruik dat! Daarmee trek je pas de aandacht van de lezer. Hiervoor kun je ook mooi inhaken op aankomende feestdagen of speciale gebeurtenissen.

Daarna vertel je waarom jij bij die baan past. Haal de genoemde competenties in de vacature aan en benoem concrete voorbeelden uit je werk om te laten zien dat jij die competenties hebt. De STAR-methode helpt je om van vage voorbeelden iets specifieks te maken, waarmee je de lezer omver blaast. Achtereenvolgens beschrijf je dan de Situatie, Taak, Activiteiten en het Resultaat. Dit laat zien dat je een competentie niet verzint én dat je goed kan analyseren.

Om het verlangen van een bedrijf op te wekken benoem je in de volgende alinea waarom dit het perfecte bedrijf is voor jou. Maak geen loze beloftes, maar verbindt jouw argumenten weer aan concrete voorbeelden. Wat wordt er benoemd in de vacature dat je het meeste aanspreekt? Waarom spreekt de visie van de organisatie je precies aan? Waarom werk je graag in een kantoortuin? Wat vind je interessant aan de geschiedenis van een organisatie?

Om je lezer na al deze inspanning aan te zetten tot actie, sluit je je sollicitatiebrief af met een pakkende slotzin. Vind je het moeilijk om die te verzinnen? Houd dan in ieder geval aan dat je je niet te afwachtend opstelt. Schrijf bijvoorbeeld niet: “ik hoop dat u mij uitnodigt voor een gesprek”, maar: “ik kom graag mijn cv en motivatie mondeling toelichten.”

Tip 3. Schrijf je sollicitatiebrief actief

En daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je een rondje door de kamer moet rennen tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief (hoewel dat wel natuurlijk kan helpen bij de creativiteit).

Nederlanders hebben de neiging om veel de lijdende vorm te gebruiken. Kijk, die zin leest wel oké, maar hij doet verder niets; hij spreekt je niet aan. Schrijf dus actieve, maar vooral ook korte zinnen. Die zijn veel prettiger om te lezen en ze houden het tempo in je brief hoog. Een korte, pakkende brief is ook altijd beter dan een sollicitatiebrief met te veel tekst. Je hebt echt geen extra opvulling nodig. Het is geen middelbare school toets waarin je probeert uit te wijden over zoveel mogelijk onderwerpen zodat er vast wel een goed antwoord tussenzit 😉

Tip 4. Wees enthousiast

Zeg nou zelf, zou jij iemand aannemen die niet geïnteresseerd lijkt in een vacature en waarvan het solliciteren ‘een moetje’ lijkt? Wees niet bang om jouw enthousiasme voor een te laten zien aan een bedrijf. Enthousiastelingen hebben de halve wereld. Pas er alleen wel voor op dat het niet op slijmen lijkt.

Tip 5. Maak het persoonlijk

Omdat bedrijven er altijd doorheen prikken als je een standaard sollicitatiebrief verstuurt waarbij je alleen de naam van het bedrijf hebt aangepast. Wat ook niet lekker overkomt, is met dezelfde motivatie solliciteren op verschillende vacatures, op één website. Natuurlijk heb je geen uren de tijd om voor drie functies een aparte motivatie te schrijven, maar probeer dan met een paar korte zinnen specifiek in te gaan op die ene vacature.

Tip 6. Let op taalfouten

We eindigen met de meest voor de hand liggende, maar misschien wel belangrijkste tip. Zo belangrijk dat we hem verder niet hoeven uit te leggen. Heb je een portie zelfkennis en weet je dat je gevoel voor de Nederlandse spelling niet optimaal is? Laat dan iemand anders je sollicitatiebrief nog een keer doorlezen. Sites die je hier overigens ook goed bij kunnen helpen, zijn: woordenlijst.org (voor spelling) en onzetaal.nl (voor alle taalregels).

Door deze tips voor een goede sollicitatiebrief aan te houden heb je bij een volgende sollicitatie op een streepje voor op je concurrenten! Vind je een normale sollicitatiebrief nu te gewoontjes, en ben je op zoek naar iets meer out-there inspiratie? Dan is een infographic misschien wel iets voor je!

0 Gedachte op “Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? 6 tips!

Geef een reactie