vind een goede recruiter

Hoe vind je een goed recruitmentbureau?

Het kaf van het koren scheiden, de speld in de hooiberg vinden, de professionelen onder de amateurs detecteren: het beste (IT) recruitmentbureau voor jouw functie vinden is lang niet altijd even gemakkelijk. Hoe je een goed recruitmentbureau aan de haak slaat? Dat wordt met deze tips een piece of cake.

Het begint allemaal met een eerste rondje op het web. Hier kun je tegenwoordig zeer gemakkelijk een goede eerste indruk krijgen van IT recruitmentbureau’s.

Blacklist IT Recruiters

Laten we met de belangrijkste stap beginnen. Deze blacklist kan niet ontbreken in jouw screeningsronde voor een IT recruitmentbureau. Wanneer een bureau vermeld staat op deze website is dit nooit positief. Het zegt veel over een organisatie of specifieke recruiter.

Op deze website delen zowel organisaties als IT’ers hun negatieve ervaringen met recruiters of recruitmentbureaus. Van stalk-praktijken tot ongeoorloofd cv’s versturen; het komt allemaal aan bod op deze onafhankelijke website welke is opgericht door ontevreden IT’ers. Wat ons betreft een goede ontwikkeling voor een markt met een slecht imago.

Visitekaartje

Nadat je er zeker van bent dat een bureau geen schimmige business voert en je niet voor de rest van je leven aan hen vast zit, is het tijd om de website eens goed te inspecteren. Gaat een organisatie met zijn tijd mee? Krijg je een goede indruk van de werkwijze? Komt ‘de club’ betrouwbaar over en zie je met wie je zaken kunt doen? Altijd fijn als er foto’s op de website staan zodat je direct een gezicht voor je ziet wanneer je iemand aan de telefoon spreekt.

Google Streetview

Is een Recruitmentbureau niet te vinden op de zwarte lijst en ziet de website er fris uit? Top! Dan kan je vervolgens door naar stap 3: binnenkijken. Via Google Streetview (vroeger Google Business View genoemd), kun je bij de meeste bedrijven wel een blik binnen werpen. Zo kun je ook sneak peek-en in het statige pand waar wij ons bevinden. Wie wil nou niet even stiekem binnengluren in zo’n oud, monumentaal pand?

Wanneer de eerste selectie geslaagd is en je een aantal bureaus hebt gevonden die een goede eerste indruk maken, dan kan je over op het echte, persoonlijke werk. Een goede recruiter beschikt namelijk over een paar belangrijke en niet te missen eigenschappen en talenten.

Oren open

Een goede recruiter luistert aandachtig naar jouw wensen, maar geeft ook eerlijk aan wat hij wel en niet kan. Aan de hand daarvan komt hij met een passend, op maat gemaakt voorstel voor bedrijven. Bij welke werkwijze voel jij je het prettigst? Een geschikte recruiter denkt mee, geeft advies en neemt je mee in zijn ervaring en visie. Dat geldt meteen ook voor de vacature(tekst). Door de juiste vragen te stellen komt een goede recruiter erachter of de vacature wel de juiste naam heeft voor de persoon die je als bedrijf zijnde zoekt. Ook daarin kan hij adviseren. Daarbij is het dus ook belangrijk dat een recruiter bij jouw organisatie langskomt. Dit zorgt voor meer feeling met het bedrijf, waardoor hij ook op het gebied van persoonlijkheid de juiste persoon kan matchen.

Voor een werknemer is natuurlijk hetzelfde van toepassing. Als een recruiter niet luistert naar jouw wensen voor een nieuwe job, what’s the point?

Transparante afspraken

Alles leuk en aardig, maar met alleen goed luisteren komt een recruiter er natuurlijk niet. Of het afspraken zijn richting een organisatie of kandidaat: afspraken moeten altijd helder zijn en vast staan. Nee, een nette recruiter gaat niet met jouw cv de bühne op zonder jouw toestemming. Ja, hij zet voor bedrijven wel netjes de gemaakte afspraken op een rijtje in een contract. Zonder jouw handtekening, geen overeenkomst.

Naast de manier van betaling kun je denken aan extra afspraken zoals:

  • Wordt een kandidaat persoonlijk gesproken voordat deze aan de organisatie wordt voorgesteld?
  • Ontvang je netjes op een afgesproken moment terugkoppeling over de procedure en hoe deze verloopt?
  • Wil je één recruitmentbureau exclusief aan het werk zetten zodat deze met jouw naam kandidaten kunnen enthousiasmeren, of spreid je liever je kansen over meerdere bureaus?

Of je nu voor een organisatie of voor jezelf op zoek bent naar een (nieuw) recruitmentbureau; met dit stappenplan kom je altijd uit bij een organisatie die het beste bij jouw wensen en werkwijze past. Is YourRecruiter dat voor jou? Dan komen we graag in contact om de mogelijkheden te bespreken. We zijn specialist in vacatures op het snijvlak van Business en IT en te bereiken op het nummer: 033-2473110.

Neem contact op

 

Geef een reactie