sneller werken

Sneller werken met dezelfde kwaliteit? Dit is dé oplossing.

Heb je weinig tijd, maar een mega to-do lijst? Met een paar simpele aanpassingen kun jij sneller werken waardoor je meer gedaan krijgt en meer vrije tijd overhoud. It’s all about efficiency… en een beetje mindset.

1. Leer alle sneltoetsen uit je hoofd

Door alle sneltoetsen voor MAC, Windows of je favoriete browser uit je hoofd te leren, werk je tien keer sneller dan voorheen. Heb je bijvoorbeeld meerdere tabbladen nodig voor één taak? Met CTRL + TAB kun je snel switchen, maar nog makkelijker is twee schermen naast elkaar open zetten. Of heb je te snel door een formulier getabt? Met SHIFT + TAB ga je weer terug naar het vorige veld. Zo bestaan er talloze shortcuts die jouw computerleven sneller maken.

2. Doe net alsof je dag eindigt om 12 uur ‘s middags

Beeld je in dat je werkdag maar duurt tot de lunch. Of nog beter: het is vrijdag en je werkt maar tot 12 uur. Welke taken wil je écht af hebben op zo’n korte dag vlak voor het weekend? Door te bedenken dat je maar kort de tijd hebt, moét je wel prioriteiten stellen en efficiënt werken. Geen tijd voor getreuzel of uitstelgedrag, want je hebt geen zin om in het weekend nog door te moeten werken 😉

3. Bedenk je dat urgent niet hetzelfde is als belangrijk

Soms heb je van die dagen waarop je continu gestoord wordt door collega’s die je werk komen brengen. Natuurlijk heel aardig dat ze aan je denken en niet zonder lege handen laten zitten. Maar dat gaat vaak gepaard met de notitie dat hun werk zeer urgent is; iedereen vindt zijn eigen werk het belangrijkste. Hoewel het makkelijk is om mee te gaan in hun perceptie, is de uitkomst voor jou dan vaak: stress.

Sta erbij stil dat jij jouw to-do lijst bepaald en dus ook op welke plek een opdracht komt te staan. Prioriteiten stellen is een belangrijke eigenschap voor iedere functie en het kunnen filteren van urgente en minder urgente taken is daaraan inherent.

Afbeeldingsresultaat voor phil modern family quotes

4. Eat the frog

Ze zullen er altijd zijn: taken die vervelend zijn, langer duren of veel energie (van je hersenen) vragen. Van die taken die eigenlijk heel belangrijk zijn, maar die je het liefst oneindig uitstelt. In het Engels hebben ze een mooie uitspraak om die taken toch op te pakken: Eat the Frog. Door juist die taak als eerste af te ronden op een dag, geef je jezelf een flinke shot dopamine. Het afvinken bezorgt je een lekker gevoel en het zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent. Zo is de rest van de dag een peace of cheesecake. Bon Appetit!

5. Sluit je af

De beste situatie om snel veel werk te verzetten is natuurlijk door jezelf af te sluiten in een aparte ruimte. Heb je die luxe niet, dan is het idee om heel ongezellig te investeren in een noise-cancelling koptelefoon. Ook door je collega’s te laten weten dat je onbereikbaar bent voor een bepaalde tijd, creëer je een optimale situatie om het walhalla der flow te bereiken. In die staat ga je supersnel, efficiënt en nauwkeurig door je taken heen.

6. Stop jezelf te vertellen dat je druk bent

Heb je jezelf ooit gek gemaakt met een bepaalde gedachte? De gedachte dat je te druk bent is er zo één die bij iedereen wel eens naar boven komt. Maar wanneer je denkt dat je druk bent, zul je nooit ontspannen door je werkzaamheden vliegen. Door een negatieve gedachte blokkeer je eerder. In plaats van deze negatieve benadering kun je er daarom beter een positieve draai aan geven, zoals: ‘Ik kom al een stuk dichter bij mijn doel’ of ‘Ik heb al veel punten van mijn to-dolijst weggewerkt’.

‘I’m on fire’ schijnt ook te helpen.

7. Hanteer de 2 minuten regel

Ooit gehoord van de super eenvoudige, maar magische 2 minuten regel? Dit houdt in dat je alles wat je binnen 2 minuten kúnt doen, ook daadwerkelijk direct uitvoert. Het zorgt alleen voor rommel (letterlijk en figuurlijk) wanneer je minitaken als de vaatwasser uitruimen gaat inplannen. Scheelt ook weer een punt op je to-do lijst.

Welke trucjes gebruik jij om sneller te werken, maar nog steeds kwaliteit te leveren?