Wat doet een Business Analist?

Zie jij door het bomen het bos niet meer als je kijkt naar een functie als Business Analist? Een rol met verschillende petten, waarbij je met veel verschillende soorten personen communiceert en een bruikbare oplossing kunt realiseren voor een organisatie. Maar wat doet een Business Analist precies? Wat heb je nodig om deze functie tot een succes te maken? En wat verdient een Business Analist ongeveer? Let’s find out!

Welke verantwoordelijkheden heeft een Business Analist?

Als Business Analist ben je de brug tussen belanghebbenden vanuit de organisatie (stakeholders) en het projectteam (wat in veel gevallen een developmentteam is). De stakeholders hebben wensen of een probleem dat zij willen laten aanpakken en het projectteam zorgt voor de realisatie. Maar zonder een duidelijke analyse van het probleem en management tussen beide partijen, komt zo’n operatie maar moeilijk tot een goed einde.
Daar ligt de verantwoordelijkheid van een Business Analist. Hij analyseert de bedrijfsprocessen en verzamelt de behoeften, wensen en eisen vanuit de organisatie, presenteert een oplossing en vertaalt deze naar bruikbare specificaties voor het projectteam. Een belangrijke schakelrol waar veel personen in een organisatie afhankelijk van zijn.
Dit is de meest gebruikelijk schets van de rol van een Business Analist bij een reguliere, grotere organisatie. Maar, als Business Analist kun je een andere rol bekleden bij een financiële instelling. Hierbij ligt het zwaartepunt vaak op het creëren van financiële analyses en het doorgronden van cijfers. Je brengt daarbij ook advies uit naar collega’s en management, maar hebt daarin geen of minder contact met IT’ers die een technische oplossing implementeren.

Welke werkzaamheden komen zoal voorbij?

  • De Business Analist brengt van de behoeften, wensen en eisen vanuit de organisatie in kaart.
  • Hij werpt een kritische blik op de business strategie en processen en identificeert mogelijke verbeteringen.
  • Hij analyseert complexe vraagstukken en vertaalt deze door naar efficiënte deeloplossingen.
  • Hij doet innovatie of verbetervoorstellen richting de organisatie en regisseert de uitvoering ervan.
  • De Business Analist signaleert risico’s en knelpunten en adviseert het management over de te nemen weg.
  • Hij bemiddelt tussen alle belanghebbenden.

Met welke opleiding word je Business Analist?

De meeste vacatures voor Business Analist vereisen een hbo- of wo-diploma. Er is niet één specifieke opleiding tot Business Analist, dus je hebt verschillende opties. De opleidingen die je de beste basis geven voor een Business Analist functie zijn: Bedrijfskundige Informatica (hbo), Bedrijfskunde (hbo en wo), Business Information Technology (hbo en wo) en Informatica (hbo en wo).

Welke competenties heb je nodig?

  • Communicatief. Omdat je veel contact hebt met zowel hogere managers en gebruikers als IT’ers, is het niet alleen belangrijk dat je jouw ideeën goed kunt verwoorden, maar ook dat je je communicatie kunt aanpassen op je gesprekspartner.
  • Analytisch. Je moet immers snel bedrijfsprocessen, informatiestromen en behoeften kunnen analyseren en om kunnen zetten in bruikbare informatie en concrete plannen.
  • Adviseren. Je bevindingen en plannen goed kunnen onderbouwen richting belanghebbenden is uiteraard net zo belangrijk als het opzetten van een gedegen analyse.
  • Aanpassingsvermogen. Je moet je als Business Consultant continu kunnen aanpassen aan veranderen situaties en daarop inspelen. Hierdoor is geen dag hetzelfde en ben je qua ontwikkeling continu in beweging.

Wat verdient een Business Analist?

Wanneer je Business Analist als ultiem beroep voor ogen hebt, hoef je niet bang te zijn dat je de rest van je leven op droog brood leeft. Volgens informatie van Glassdoor, staat het gemiddelde basissalaris van een ervaren Business Analist namelijk op 4629 euro bruto per maand. Afhankelijk van kennis, ervaring en de branche kun je uitgaan op een salaris tussen 4500 en 5500 euro per maand. Als starter op de arbeidsmarkt begin je vaak rond een salaris van 2300 euro. Ook voor een Business Analist geldt dat in de banken- en verzekeringswereld het meeste geld te verdienen is.

Wat is het verschil tussen een Business Analist en Informatie Analist?

Binnen veel organisaties wordt de rol van Business Analist en Informatie Analist nog wel eens door elkaar gehaald. De twee functies kennen dat ook wel wat overlap, maar er is toch een significant verschil op te merken.
Daar waar de Business Analist zich voornamelijk richt op de analyse van het bedrijfsprobleem en de bedrijfsprocessen, ligt de focus van de Informatie Analist meer op het technische aspect en het realiseren van de oplossing. De Informatie Analist heeft hierdoor zelf meer technische skills nodig, terwijl een Business Analist niet technisch onderlegd hoeft te zijn.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je?

Tja, what’s next? Als je uit de functie van Business Analist gegroeid bent en je niet meer in t-shirt past, dan is de rol van (Project)manager de meest logische stap om te maken. Ook kun je in de richting van de consultancy denken, waarbij werken op een interimbasis behoorlijk aantrekkelijk kan zijn.